Als zzp’er een auto rijden: welke optie kies je?

Nu ik sinds 1 januari officieel zelfstandig ondernemer ben, ben ik de afgelopen tijd druk bezig geweest met allerlei dingen uitzoeken en regelen. Dingen zoals mijn pensioen, verzekeringen, administratie, urenregistratie én kilometerregistratie. Als ondernemer mag je namelijk zakelijke kilometers als kosten opvoeren, waardoor je uiteindelijk profiteert van belastingvoordelen. En dat niet alleen, in sommige gevallen mag je ook het aankoopbedrag van een auto, onderhoud en/of autoverzekeringen fiscaal aftrekken.

Ben je ondernemer en vraag je je af wat de meest slimme, voordelige optie is om als ondernemer een auto te rijden? In dit artikel vertel ik je welke mogelijkheden er zijn en welke optie voor jou het meest van toepassing is.
1. Een auto zakelijk leasen
Omdat je ondernemer bent, kun je je auto op de zaak kopen. Daarover later meer. Maar wanneer je geen enorm startkapitaal beschikbaar hebt, is het kopen van een nieuwe of tweedehands auto een investering die meestal niet haalbaar is. Wil je alsnog profiteren van zakelijke voordelen en aftrekposten, zonder dat je in één keer een groot bedrag hoeft te betalen voor een auto?

Dan kun je als zzp’er een auto zakelijk leasen. Je lost maandelijks een bedrag af en betaalt daar rente over. Als zzp’er kun je gebruik maken van drie vormen van lease:

Financial lease: je wordt direct economisch eigenaar van de auto en profiteert daardoor van fiscale voordelen zoals investeringsaftrek (aankoopbedrag van de auto), renteaftrek en btw-teruggaaf. Je kunt zowel een nieuwe als tweedehands auto financial leasen. Je betaalt nog wel zelf de kosten voor wegenbelasting, verzekeringen, brandstof etc. Als de leasetermijn afloopt, is de auto van jou.
Operational lease: je wordt geen economisch eigenaar van de auto, maar profiteert wel van dezelfde aftrekposten als bij financial lease. Het verschil is dat bij operational lease ook alle bijkomende kosten voor bijvoorbeeld onderhoud, pechhulp en soms zelfs brandstof zijn inbegrepen bij het maandbedrag én dat de auto niet van jou blijft, wanneer de leasetermijn afloopt. Na deze periode retourneer je de auto weer naar de leasemaatschappij. Het bedrag dat je maandelijks betaalt is hoger dan bij financial lease, maar je hebt een onwijs laag risico als je een auto least met operational lease. Alle bijkomende kosten zijn immers inbegrepen. Naast bijtelling heb je geen bijkomende kosten als je de auto privé gebruikt.
Private lease: dit is geen vorm van zakelijke lease, waardoor je de leasekosten niet kunt aftrekken van de omzet. Toch kiezen best wat zzp’ers voor private lease, omdat je geen bijtelling betaalt als je privé rijdt. De zakelijk gereden kilometers die je rijdt kun je wel opvoeren als kosten, waardoor je ook bij private lease een zakelijk voordeel hebt. Let op: bij private lease krijg je een negatieve BKR-registratie. Bij de overige twee vormen van lease is dat niet het geval.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *