Sfeerverlichting: welke verlichting is goedkoop én duurzaam?

Verlichting is een belangrijk onderdeel van je interieur. Verlichting kan wat mij betreft de sfeer in huis echt maken of kraken: het verkeerde licht kan ervoor zorgen dat je woonruimtes kil en ongezellig ogen. En dat is wel het laatste dat ik wil! Sfeerverlichting moet wat mij betreft dan ook:

Niet te fel zijn
Niet te wit zijn
Betaalbaar zijn
Duurzaam zijn
Als je je gaat verdiepen in verlichting, ontdek je al snel dat je de keuze hebt uit verschillende soorten lichtbronnen. Maar welke soort verlichting is nu sfeervol, betaalbaar én duurzaam? In dit artikel ontdek je welke soort verlichting er is en welke lichtbron het meest geschikt is voor jouw woonruimte.
Gloeilampen
De good old gloeilamp kent iedereen wel. Dit is ooit de eerste stap geweest naar elektrische verlichting. De gloeidraden gloeien op doordat er stroom doorheen gaat en zo geeft deze lamp licht. Een gloeilamp is niet bepaald duurzaam: van alle verlichting is de gloeilamp het minst energiezuinig. Dat is dan ook de reden dat sinds 2012 de verkoop van gloeilampen volledig verboden is. Deze zul je dan ook niet meer terugvinden in webshops of winkels.
Halogeenlampen
Halogeenlampen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en met diverse fittingen. Het is eigenlijk een variant op een gloeilamp, het enige verschil is dat een halogeenlamp veel warmer wordt en een andere lichtkleur uitstraalt. Ook heeft een halogeenlamp zo’n drie keer beter rendement dan de gloeilamp. Deze lampen staan bekend om hun goede kleurweergave. Het licht blijft altijd mooi helder en warm, doordat de lampen van binnen niet zwart worden. De aanschafprijs van een halogeenlamp is vaak laag, voor nog geen twee euro kun je al een prima halogeenlamp aanschaffen.

Echter zijn halogeenlampen niet bepaald duurzaam. Ze gaan gemiddeld 15 keer minder lang mee dan LED-verlichting, waardoor halogeenlampen alsnog een dure aankoop kunnen zijn. Sinds september 2018 is de productie van halogeenlampen dan ook verboden. De verkoop van halogeenlampen is echter nog niet verboden en verschillende webshops en winkels bieden dan ook nog steeds halogeenlampen aan, zolang ze deze nog op voorraad hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *